Skip to main content

10 trendů designové kuchyně pro rok 2024. Jaké jsou očekávané inovace?

Jak bude vypadat moderní kuchyně ve velmi blízké budoucnosti? Některé z nejzajímavějších trendů jsou například speciální vodovodní baterie s filtračními systémy, které mají kohoutky pro perlivou sodovou vodu a taky spařenou horkou vodu na čaj.

Středem pozornosti se také staly kuchyňské ostrůvky a nejenže se zvětšují, ale prakticky přebírají roli jídelního stolu. Místo rovné řady barových stoliček lemujících jednu stranu ostrůvku a sezení vedle sebe, se tak bude více sedět ve tvaru písmene L, což umožní lepší využití stolu.
Co se týče barev kuchyně, jednou z nejvíce oblíbených zůstává modrá. Designeři však předpovídají, že se prosadí i odstíny zelené – od syté lesní zeleně až po světlejší zemitější odstíny. A kuchyňské vybavení už nebude omezeno pouze na kuchyň. Chladicí zásuvky se budou objevovat i na dalších místech v celém domě, např. v domácích posilovnách, pracovnách, a dokonce i v koupelně. Přečtěte si našich deset trendů a získejte tak inspiraci kuchyňské linky na míru.

 1. Kuchyně s možností otevření do dvora

Kuchyně, kde se interiérové dveře budou dát otevírat na dvorek, umožňují bezproblémové stolování pod širým nebem. Dříve měli tuto možnost pouze některé restaurace a bary, nyní je to věc, který se ujala a zdokonalila i v domácnostech. Francouzská okna v kuchyni pomáhají přenést venkovní prostředí dovnitř a spolu s většími okny a skleněnými stěnami v kuchyních jsou velmi trendy.

2. Kuchyně si berou příklad z venkovního prostředí

Největší múzou kuchyní v roce 2024 může být právě venkovní prostředí. Vrstvení teplé bílé, zemité zelené a dřevěných tónů jsou designové volby, které napodobují přírodu a zajišťují harmonický pocit v kuchyni. Dřevěné kuchyně se dřevem s vysokou texturou na skříňkách je taky ideální pro např. rustikální kuchyni.

3. Zelená je odvážná volba, která se vyplatí

Zelená barva působí uklidňujícím dojmem a vypadá skvěle na stěnách, obkladech i skříňkách. Jakýkoliv zelené odstín vás dokáže perfektně spojit s přírodou – od sytých tónů, které se vyskytují v deštném pralese, až po jemné, tlumené odstíny zelené, které bývají u moře.
Co má ještě spojení s přírodou, jsou udržitelnější kuchyně. Vestavěné recyklační stanice, energeticky úsporné spotřebiče s dlouhou životností a darování starších spotřebičů patří mezi ekologické trendy, které se berou na vědomí pro rok 2024.

4. Zvětšování kuchyňských ostrůvků

Kuchyňské ostrůvky se dostávají do popředí zájmu designérů ve stále větší míře. Někteří lidé dokonce ostrůvky zdvojují, někteří zase dávají přednost jednomu delšímu před dvěma menšími. Zajímavá je i kuchyně s ostrůvkem do tvaru L.

5. Ledničky s nerezovou ocelí odolnou proti otiskům prstů

Každý to určitě moc dobře zná, toho ducha s ušmudlanýma rukama. Otřete ledničku, abyste o chvíli později zjistili, že se na ní znovu objevily otisky prstů. Nové lednice naštěstí obsahují povrchové úpravy odolné proti otiskům prstů, aby vaše chladnička vypadala pořád elegantně a čistě. Přibývá taky těch lednicí, které jsou vybaveny LED světly uvnitř zajišťující efektivnější osvětlení.

6. „Soft modern“ Jemná moderní estetika

V roce 2024 budou pro majitele domů trendy moderní návrhy interiérů a kuchyní s klasickými prvky. Představte si vysoce lesklý povrch skříní kompenzovaný matným dřevěným povrchem otevřených polic nebo akcentové panely s minimálním nebo žádným kováním pro čistý vzhled. Tento vzhled je inspirovaný Evropou a nabízí více „tepla domova“ oproti současným moderním chladnějším kuchyním.

7. Kávové a koktejlové bary v pokojích zvyšují úroveň

Kuchyně se rozšiřuje a jedním z nejlepších příkladů jsou kávové a koktejlové bary v ložnicích či pokojích. Tato zařízení připomínají hotelové vybavení, jež vytváří oázu daleko od dětí, kde si můžete dát ráno kávu nebo večer skleničku vína na dobrou noc. Obvykle bývají postaveny v zákoutí daleko od postele.

8. Velmi žádané nápojové stojany a automaty

Pokud jde o úpravy kuchyní, jsou nápojové automaty a stojany trendem číslo 1 pro designový nábytek, který bude podle očekávání designérů v příštích letech u klientů hodně populární. Vyhrazená místa pro nalévání vína, přípravu kávy nebo mixování smoothies jsou na seznamu přání častěji než jiné dispoziční prvky, jako jsou zvětšené spíže nebo kuchyně s jídelnou, které mají nahradit formální jídelny.

9. Minimalismus je důležitý


Podle kuchyňských designérů a dalších odborníků z oboru, jsou v designu trendy kuchyně: skandinávský styl kuchyně, styl poloviny století, rustikální kuchyně a styl moderní kuchyně. Obecně lidé chtějí funkční kuchyně, které mají minimalistický vzhled, často s plochými panely, materiály odolnými proti skvrnám (jako je např. křemen), dostatkem úložného prostoru a deskami, které plynule přecházejí v backsplash (do zadní strany).

10. Oblíbenější zlaté kuchyňské baterie oproti nerezovým

Kuchyně jdou do zlaté. Pro rok 2024 se zlatá barva stává o něco oblíbenější barvou kuchyňských baterií než nerezová ocel či černá barva povrchů. Zlato, bronz a měď se stávají taky oblíbenými povrchovými úpravami pro svítidla.

V Minár interiér s.r.o. vám navrhneme nadčasovou kuchyni, včetně kvalitních spotřebičů a nábytku německé kvality. Vyberte si u nás ten nejlepší design kuchyně pro svůj domov. Mezi naše přední značky patří Nolte, Schüller a Next125. Pro více informací se na nás kdykoliv obraťte a kontaktujte nás. Jsme česká rodinná firma s dlouholetou tradicí 28 let.

Jak Vám navrhneme kuchyň na míru?